Послушното куче е радост за всеки стопанин. Ние работим за изграждането на здрава връзка между Вас и Вашия любимец.

Какво най-често ни питате?
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Кога кучето трябва да започне да ходи на училище?

За да се запишете на училище, трябва да започнете да излизате навън. Това става 2 седмици след последната (трета) ваксинация на Вашето кученце. Съветваме Ви да адаптирате кученцето си към външната среда поне 2-3 седмици и чак тогава да започнете курс. Нека треньорът да не бъде първото нещо, с което кученцето ще се сблъска, излизайки навън. Можете да започнете и от 4-7 до 9-11 месечна възраст, но ще Ви трябва повече време, за да затвърдите наученото. Колкото по-навреме започнете, толкова по-лесно ще Ви бъде – и на Вас, и на кученцето, което расте “като гъба” и става все по-тежко. Много по-добре е стопанинът и кучето да започнат да изграждат връзката помежду си, преди да са си създали нежелани навици, отколкото след това тези навици да се коригират.

Обратно

Кучето ми е на възраст над една година. Късно ли е да започне училище?

Училище "ПОСЛУШЕН" работи с кучета над едногодишна възраст! Най- често ученици на училището са подрастващи кучета, но това не значи, че не може да се запишат и по-възрастни кучета. Много по- трудно е да се работи с кучета, които вече имат изградени навици, затова и цената е по- висока. Могат да бъдат направени някои корекции в поведението на кучето, но има поведенчески проблеми, които не могат да бъдат изкоренени на тази възраст. С по-възрастно куче се работи по-трудно, тъй като то вече има изградена представа за нещата, за това какво може и какво не може. Трябва да знаете, че работейки с Вашето куче, с Вас (водача на кучето) ще работим два пъти повече. Проблемът преди всичко е у човека, който работи с кучето, и именно Вас трябва да обучим.

Обратно

Какво включва общият курс на обучение?

ОБЩ ОСНОВЕН КУРС НА ОБУЧЕНИЕ
НАЧАЛНИ ТРЕНИРОВКИ В ЧЕТИРИ КЛАСА
 • КЛАС А (НАЧИНАЕЩ):
  1. Успокояване на кучето;
  2. Похвала;
  3. Забранителна команда;
  4. Контакт на очите на кучето с очите на инструктора;
  5. Контакт на очите на кучето с очите на водача;
  6. Повеждане на кучето с храна и повод от инструктора;
  7. Повеждане на кучето с храна и повод от водача;
  8. Освободителна команда;
  9. Извикване и сядане на кучето пред водача;
  10. Концентрация и търпение на кучето, в седнала позиция пред водача.
 • КЛАС В (СРЕДНО НАПРЕДНАЛ):
  1. Застой на кучето в седнала позиция до водача;
  2. Застой на кучето в седнала позиция без водача;
  3. Лягане и освобождаване на кучето;
  4. Застой на кучето в легнала позиция до водача;
  5. Застой на кучето в легнала позиция без водача.
 • КЛАС С (НАПРЕДНАЛ):
  1. Водимост на редом;
  2. Маневреност;
  3. Промяна на темпо;
  4. Промяна на посоката (Кръгом);
  5. Завъртане на кучето около водача на изходна позиция;
  6. Сядане на кучето. • КЛАС D (ТРЕНИРОВКА В ГРАДСКА СРЕДА):
  1. Поведение на кучето и стопанина в оживена улична обстановка;
  2. Поведение на кучето при разминаване с автомобили, велосипеди, хора и други животни;
  3. Пресичане на улица с и без команда;
  4. Слизане на кучето по стълби;
  5. Влизане на кучето в подлези;
  6. Чакане на кучето пред магазин в седнала или легнала позиция.
 • РАБОТА В ГОЛЯМАТА ГРУПА:
  Голямата група е много важна за всеки наш ученик, за да покажем на кучето как да се държи в среда близка до реалната. В нея кучетата и стопаните им се разминават в близост един до друг и се учат на контрол в присъствието на други кучета и хора. След влизането в голямата група всеки ученик бива записан във всички предварително обявени групови тренировки, за което се уведомява чрез SMS. Стопанинът на кучето трябва да избере удобните за него групи и да се отпише от другите, използвайки номера на бележника си.

Обратно

Колко време продължава курса по общо послушание?

Много от приомите на този курс могат да се използват още от 3-месечна възраст. Това не значи, че ако искате да започнете курса, трябва кученцето задължително да бъде на 3 месеца, но колкото е по-младо, толкова по-лесно ще му създадете навици и ще ги доизградите в процеса на неговото израстване.
Най-добре е кученцето да започне да се обучава на възраст между 4 и 7 месеца. Това е особено важно при едрите породи, които с порастването стават много тежки и на стопанина му е все по-трудно да ги контролира. След навършването на 1 година изграждането на навици става много по-трудно както за кучето, така и за водача. Препоръчвам на всички собственици на кучета да опитат да създадат навиците на животното още докато е малко. На едногодишна възраст ще имате вече добра основа и работата с кучето ще бъде удоволствие за Вас.
Продължителността на курса е поне 4 месеца, като тренировките се провеждат един или два пъти седмично. Курсът е разделен на нива (клас А, В, С и D) и преди всяко ниво има лекция (само за стопаните), 4 тренировки с кучето и стопанина и практичен изпит. При взимане на изпит за клас D, обучението продължава в голямата група. Там кучето попада в среда с много други кучета и техните стопани, които провокират всяко куче и то трябва да работи в среда близка до реалната.За завършване успешно на общия курс на обучение, кучето и стопанина трябва да направи общо 30 урока: 1 консултация за започване, 1 лекция само за стопаните, клас А (4 тренировки + изпит), клас В (4 тренировки + изпит), клас С (4 тренировки + изпит), клас D (4 тренировки + изпит) и 8 тренировки в голямата група (от тези 8 тренировки не повече от 3 отсъствия). За да започне обучение всяко куче и неговият стопанин се записва за консултация (групова или индивидуална). Консултацията е важна, за да се изключи поведенчески проблем при кучето, изискващ строго индивидуално обучение. Ако клиента желае да премине четирите класа (А, В, С и D) индивидуално, предлагаме VIP курс, който позволява клиента сам да избира кога да бъде всяка следваща негова тренировка.

Обратно

Колко време продължава курса по аджилити и какво включва?

Курса е с продължителност 4 или 8 тренировки, веднъж или два пъти седмично. Училище „Послушен” обявява нивото на курса и неговата продължителност един месец преди започването му. Вска тренировка е с продължителност 120 минути. В клас А0 се преподава начина на преминаване на всички препятствия, всяко куче се запознава с тях и всеки стопанин с правилата на спорта. В клас А1 се работят прости упражнения, трасета и се учат различните завъртания. В клас А2 вече се тренират трасета с по- голяма сложност на премнаване. Целта на Аджилити курса е да се забавляват както кучето така и стопанина, като не е нужно преди това кучето да е изкарало курс по послушание.

Обратно

Кога се провеждат тренировките в училище "ПОСЛУШЕН"?

Тренировките се провеждат и в делничните, и в почивните дни, време, удобно за повечето клиенти, съобразено с метеорологичната обстановка. През лятото избягваме големите горещини и тренировките се провеждат рано сутрин (от 8, 9 и 10 часа.) или късно вечер (от 18, 19 и 20 ч.). През зимата денят е по-кратък и се съобразяваме с последния светъл час (от 16 до 17 ч.), когато се провежда най-късната тренировка за деня. Училището разполага и с осветен терен в кв.Враждебна и на Южен парк 2, където се работи до 22:00 часа.

Обратно

Какво трябва да нося на урока?

 • Каишката: Доведете кучето си на урок с повода и нашийника, с които обичайно го разхождате. Ако поводът Ви е синджир, ще Ви бъде по-удобно да идвате на урок кожен или платнен повод с минимална дължина 1 м. Ако обичайно разхождате кучето си с нагръдник, вземете за урока и платнен или кожен нашийник, с който да работите на тренировката.
 • Лакомство: Важно е кучето Ви да харесва лакомството и да не му отнема време да го изяде (да не дъвче храната). Не е желателно да използвате ежедневната гранулирана храна, с която го храните. Само ако кученцето Ви е достатъчно лакомо, можете да му вземете от гранулите, с които го храните, и да изяде порцията си на урока под формата на награди.
 • Паспорт: Задължително трябва да носите паспорта на кучето си на първия урок, за да можем да Ви запишем в училище "ПОСЛУШЕН". За следващите тренировки не е задължително да носите паспорта, но е желателно, в случай на контролна проверка в парка.
 • Торбички за събиране на изпражненията: Всеки стопанин е длъжен да почиства след кучето си и е желателно да носите винаги в себе си торбички за почистване. В случай че сте си забравили торбичките или са Ви свършили, нашите инструктори ще Ви услужат. Единственно на Тренировъчен полигон „Враждебна” изпражненията на кучето се събират с предназначените за целта кофа и лопатка.
 • Аксесоари: Ако времето е много студено и кученцето Ви е късокосместо, е добре да му носите дрешка, с която да го облечете. Ако пък времето е много топло, можете да му носите паничка за вода и вода, за да му дадете вода след тренировката.
 • Кучето: Не забравяйте да вземете кучето си, когато идвате на урок. Въпреки че училището е основно за Вас, стопаните на кучето, то също е необходимо да присъства на всяка тренировка.

Обратно

Само един човек ли може да присъства на урока с кучето?

В този курс се обучава както кучето така и неговият стопанин, затова е важно до влизането в група с кучето да работи само един човек. На тренировки може да идвате и с цялото Ви семейство, но с кучето ще работи само един човек, а останалите само ще слушат. Когато кучето влезе в група, ще може стопаните да се сменят. Водачът на кучето може да бъде сменен и по-рано, но така кучето ще се обърка, тъй като всеки стопанин се учи почти два пъти по-бавно от кучето си. Това е и причината кучето да прави по-добре упражненията с инструктора, преди да започне да ги прави със стопанина си.

Обратно

Какво трябва да купя за кученцето, преди да постъпи в новия си дом?

Първо трябва да решите къде ще е мястото на малкото пале във Вашия дом. Важно е, когато влезе кученцето, ясно да му се посочи неговото място, където след това да му поднесете храна и вода. Затова и за трите най-нужни неща са храна, паници и легло.

 • Храната, която избирате, трябва да бъде съобразена: 1. с възрастта на кучето, заради добавките, от които се нуждае подрастващото Ви кученце, за разлика от възрастното куче; 2. С породата на кучето (или окончателните размери на кучето), т.e. едрата порода кучета се нуждае от различно количество добавки в сравнение с дребната порода.
 • Паниците трябва да бъдат за вода и за храна. Подберете паница за храна, която да събира окончателната дневна дажба на Вашето куче, когато ще е напълно израсло. Паницата за вода трябва да е по-дълбока от другата и да побира поне два пъти повече от паницата за храна. За породите с дълги уши можете да изберете по-дълбока паница с по-тясно гърло, за да не влизат ушите на любимеца Ви в нея. Препоръчваме Ви металните паници, за да спестите купуването нови и нови паници, докато кучето Ви израсне.
 • Леглото, което ще подберете, съобразете с окончателните размери, които ще достигне Вашето куче. Ако ще живее навън, е добре колибата да е с размери, позволяващи животното спокойно да се завърта вътре. Добре е да има и вътрешна скрита част, където да се чувства по-уютно. Постелете дъното на колибата с някакъв вид изолация, после я покрийте с дъска или друг материал, който кучето трудно може да унищожи. Ако оставите животното върху стиропор или фибран, то ще се забавлява изключително много.... Върху дъската или плоскостта, с която сте покрили изолацията, постелете нещо меко, за да се чувства Вашият любимец по-удобно. За предпочитане е по-мека постеля, особено за късокосместите породи и за старите кучета, които често имат проблеми при лежане върху твърда повърхност.
 • Глезотийки: различни играчки, кожени кокали за зъбите и други. Подберете играчки, които по размер да отговарят на Вашето куче. Прекалено малките играчки не са подходящи за едрите породи, тъй като има опасност да бъдат погълнати. Добре е играчките, които оставяте на кучето, да бъдат такива, че ако бъдат погълнати от него, да се разградят. В противен случай често се стига до хирургична намеса, за да бъдат извадени, което крие сериозни рискове за живота на кучето.

Обратно

Колко пъти дневно трябва да храня кучето си и кога?

Според възрастта на кученцето и се променя метаболизмът му, както и необходимостта му от храна и разходки. В началото кученцето се храни много по-често и изяжда общо много повече храна, отколкото в зряла възраст, когато има много по-малки потребности, защото метаболизмът му е доста по-бавен.

 • От 2 до 4 месеца то се храни 4-5 пъти на ден;
 • Oт 5 до 7 месеца – 3-4 пъти на ден;
 • Oт 8 до10 месеца – 2-3 пъти на ден;
 • Oт 11 месеца нататък – 1-2 пъти на ден.
Желателно е дори след една година да се стараете да разделяте храната на любимеца си поне в 2 приема, за да не се прераздува стомахът на кучето. За гигантските породи кучета е желателно да се хранят дори още по-често, заради по-малкия обем храна, който се приема. Прераздуването на стомаха крие доста рискове, затова в млада възраст, когато кученцето изяжда голямо количество храна за деня, е добре тя да се разделя в поне 3-4 приема.
Ако предложите необходимата дажба на кученцето Ви и то не изяде всичко в купичката си, е добре да вдигнете паничката и да не му позволявате да си хапва по малко, когато то поиска. В противен случай стомахчето на Вашето кученце започва да отделя непрекъснато стомашен сок, защото храна има непрекъснато. Така стомахът няма покой. Щом не изяжда цялата дажба, значи няма нужда от нея. Кучето Ви най-добре ще Ви каже как да дозирате. Създайте режим на кучето си, който спазвайте стриктно. Така кучето Ви ще очаква храна от Вас, а това е най- добрият начин за контрол върху него.
Физическото натоварване (тичане, търкаляне) с пълен стомах при кучето крие сериозни рискове от превъртане на стомаха, особено при породите с дълбок гръден кош. Затова Ви съветваме да храните кученцето си след разходка, така и за кучето Ви ще бъде по-комфортно да тича и да играе навън.
Обратно

Какво трябва да правя, когато кучката се разгони?

Преди всичко трябва да знаете, че разгонването на кучката протича в три етапа:

 • НАЧАЛО (1-10 ден). В началото на разгонването кучката бива много ухажвана от мъжкарите. Те я душат и правят опити да я заскочат. Кучката обаче ги гони и не ги допуска. Добре е в този етап да не се разхождате в паркове, където е пълно с други кучета.
 • ПИК (10-14 ден). Кървенето спира. Кучката влиза в овулация и позволява да бъде заскочена.
  Само в този период тя може да бъде заплодена. При контакт с мъжкар тя прави характерна поза “магаре за рязане на дърва”, отмества опашката и стои неподвижно. Това е и моментът, когато трябва да бъде заплодена, ако разбира се е достигнала продуктивната си зрялост (след третото разгонване). Ако не искате да заплождате кучката си, много е важно да я пазите през този етап, да не я водите по парковете, където е пълно с мъжкари, и да я държите на повод.
 • КРАЙ (15-30 ден). Кучката отново спира да допуска мъжкари до себе си. Те се опитват да я заскочат, но тя отново ги гони. Овулацията е преминала, но тя все още бива ухажвана от всички мъжкари, които я видят. Добре е още да не посещавате парковете, защото ще си тръгнете с повечето мъжки кучета от парка.
Продължителността на всеки етап варира при различните кучки. Добре е да се следят всички показатели, за да се знае точно в кой етап от разгонването е кучката.
Обратно

Кога ще се сформира група по общо послушание, за да започнем курс?

Всеки желаещ да започне курс по общо послушание, трябва да се запише първо на консултация. Консултацията може да бъде индивидуална (за кучета с проблем и стопани с натоварен график) или групова. Групова консултация има всяка седмца, като местата на провеждане (Южен парк и Враждебна) се редуват. Ако желаете да се запишете за консултация можете да се обадите на посочените телефони или да ни изпратите имейл. При записване за консултация или друг вид тренировка, кучето и стопанинът излизат в програмата на сайта и ден преди урока се уведомяват чрез SMS. След консултацията, треньорът преценява дали куето да продължи обучение във фиксирана група или индивидуално, като стопанинът може да избере удобна за него група. Ако кучето има поведенчески проблем или стопанинът желае тренировките да са изцяло съобразени с неговата програма, клиентът записва VIP курс.

Обратно

Колко време продължава един урок?

Уроците по общо послушание (курс или консултация) са:

Всеки урок е с продължителност 45 60 минути;
Уроците за курса за лична защита и охрана са с продължителност 60 минути;
Уроците за хендлинг курса са с продължителност 30 минути;
Уроците за аджилити курса са с продължителност 120 минути.

Кученцето не може да работи непрекъснато толкова дълго, затова по време на тренировката се правят почивки.

Обратно

Как да играя с кученцето си?

Изберете предмет, който да интригува Вашето куче. Добре е да можете да го хванете удобно – както Вие, така и животното. Играта чрез дърпане е любима за повечето четириноги. Не дърпайте прекалено силно, особено ако кученцето Ви е още с млечни зъби (до 6 месеца). Оставете на Вашия четириног приятел да определи сам силата, с която иска да се бори за предмета. Прекалено грубата игра от Ваша страна може да го накара да загуби интерес. Колкото повече играете с него, толкова по-интересен и любим обект ще бъдете в очите на Вашия любимец.

Обратно

Кученцето ми прави много бели! Какво да правя?

Всяко малко кученце, затворено в апартамент, е в състояние да направи такива поразии, за каквито не сте си и помисляли. Най-добре е, ако породата на кучето Ви позволява, да се оглежда на двор. Ако все пак сте принудени да гледате животното в апартамент, не допускайте да се разхожда навсякъде. Доста добри резултати можете да получите, ако използвате клетка, съобразена с размера на животното. То трябва да може да се завърта спокойно вътре, да има място за две паници, легло и вестник или абсорбираща пелена, на които да пишка (докато не започнете да го извеждате). Ако нямате такава клетка, бихте могли да оставите животното на място (коридор, балкон), което е максимално безопасно за кученцето и където да няма ценни вещи, за които да се притеснявате, че ще бъдат изядени. Кученцето трябва да бъде затворено в това помещение или клетка само когато Ви няма вкъщи. Когато Вие сте там и имате контрол върху животното, то може да се разхожда навсякъде, където Вие му позволите.
Ако ще отглеждате кучето си на двор, щетите по двора също не са изключени. Удобно е да имате клетка, в която да оставите животното, докато отсъствате от къщи. Поражения ще имате почти винаги, ако не осигурите нужната свобода за движение и игра на малкото кученце. Ако сте играли достатъчно време с палето и сте го изморили порядъчно, нахранете го и то няма да има сили да прави бели в следващите няколко часа.

Обратно

Как да го науча да не пишка в къщи?

С израстването на Вашия любимец, метаболизмът му се забавя. Затова и Вие трябва да се съобразите с това. В началото кученцето се е храни на всеки 4-5 часа и веднага след това трябва да се изпишка и изака. Това е разликата между кучето бебе и кучето, завършило растежа си. Не можете да искате от Вашето кученце да не пишка у дома , докато не започне да излиза на вън. Това става най-рано две седмици след последната ваксина, за което време е добре да приучите кученцето да пишка на едно конкретно място (върху вестник или пелена). Когато започнете да извеждате кучето, постепенно увеличете интервалите между разходките. Много е важно не само да се карате на кученцето, когато се изпишка вкъщи, но и да го похвалите, когато го направи навън.

Обратно

Кога, как и къде мога да извеждам кученцето на разходка?

Кученцето може да излиза навън най-рано 2 седмици след последната (трета) ваксина. Изберете подходящ размер нашийник или нагръдник, съобразена с размера на кучето Ви. Извеждайте кученцето на тревни площи, за да го приучите да извършва физиологичните си нужди на тях. Добре е да му намерите подходящи партньори за игра – в най-добрия случай също подрастващи кучета. Не ограничавайте любимеца си в контактите със себеподобни. Те най-добре ще го научат как да общува с тях.

Обратно

Как да разбера дали кученцето има някакъв проблем?

Много са признаците, при които можете да се усъмните за наличен проблем. Важно е обаче, ако кученцето Ви спре да се храни, отпаднало е, залежава се, отказва да играе, незабавно трябва да потърсите ветеринарен лекар. Не предприемайте сами лечение, без да сте се консултирали с квалифицирано лице.

Обратно

Какво да правя, когато кученцето се изплаши?

От момента, в който вземете кученцето от майка му, Вие вече сте неговото семейство, неговата опора и закрила. То ще се чувства защитено, сигурно и смело, когато е с Вас, и плахо и неуверено, когато е далеч от Вас. Затова и Вие трябва да го окуражавате, когато забележете у него несигурност или притеснение. Погалете го, потупайте го, успокойте го като му говорите с мек тон. Кучето реагира по различен начин в зависимост от това дали е вързано на повод или е пуснато. Закаченото на повод куче усеща връзката със стопанина си, има усещане за сигурност и опора и е много по-смело.

Обратно

Как да накарам кучето да не лае?

Замислете се кога и защо лае вашето куче. Ако лае по време на разходка, причината да го прави не е една. Може да вижда, чува или помирисва нещо, до което иска да отиде, но не може, защото сте го вързали. Може да го е страх от нещо (от някого). Ако не толерирате това негово поведение, му се скарайте (най-често като подръпнете рязко повода). Ако кученцето спре да лае, похвалете го веднага и очаквайте, че след похвалата ще опита отново да лае. Бъдете настоятелни и търпеливи. Ако лае, когато сте в къщи през деня, най-вероятно кучето Ви чува нещо (някого) и съобщава за това. Това е инстинктът му да предупреди стопанина си за евентуална заплаха.

Ако лае през деня, когато Ви няма, често го прави от желание да е с Вас и да не остава само вкъщи, където няма с кого да си играе. Постепенно увеличите интервала, в който го оставяте само. Ако в момента, в който излезете, чуете кученцето да лае, върнете се и го накажете да лежи на неговото място. След това отново излезте и очаквайте щом затворите вратата, кучето отново да е готово да залае. Връщайте се отново и отново, докато кучето не остане поне няколко минути само на посоченото от Вас място, без да лае. След това влезте при него и го похвалете за това, че е чакало без да лае. На следващия ден го направете отново, като го оставите само малко по-дълго време. Важното е да го накажете на точно определено място в помещението, за това, че лае. Ако лае, когато сте в къщи през нощта, причината е лесно обяснима: кучетата са много по-нащрек, когато е тъмно и чуят нещо особено вечер. Те инстинктивно лаят, за да предупредят стопанина си. Ако кучето Ви го прави прекалено често, просто му се скарайте и ако не спре, го накажете на някакво място.

След като кучето спре да лае, защото сте му се скарали, похвалете го. Бъдете готови отново да се скарате, защото то пак ще опита да лае и така, докато не успеете да се наложите. Ако лае по хората, това поведение на едно младо кученце често говори за евентуален проблем в бъдеще. Кучето лае по хората от страх. Често пъти човекът, по който лае кучето, сам е провокирал агресивното му поведение. За съжаление при голям процент от кучетата лаят прераства в опасна агресия след определена възраст. Ако лае по кучета, това поведение е характерно предимно за малките породи кучета, които от страх лаят по по-големите. Също така причината може да бъде, ако стопанинът му го ограничава да контактува с други кучета. Често пъти кучето лае, за да получи нещо, което иска. Това е идеален начин кучето да Ви се налага. Не му позволявайте!

Обратно

Кучето не дава да го пипна, докато се храни, ръмжи и се зъби! Какво да направя?

Имате сериозен проблем за решаване: "Кой командва, Вие или Вашето куче?". Недопустимо е кучето Ви да не позволява да му вземете храна от устата или да му пипате паницата. Още щом вземете малкото пале, трябва да правите това ежедневно, докато то свикне, че е нормално за него и свикне да го приема без съпротива.

Обратно

Как да науча кучето да не се качва по леглата и диваните вкъщи?

Като му се карате. Всеки път, когато кученцето се качи на мебелите, използвайте вестник навит на руло, с който удряйки по леглото или крака си издавате плашещ за кучето звук. Използвате една и съща звукова команда, произнесена със строг тон: “НЕ!” Това може да се направи доста пъти, докато то разбере, че и да се качи, няма да му е приятно. След като го накарате да слезе, може да го накажете на някакво място, където да стои само. Често след като научите кучето да не се качва, когато Вие сте в къщи, то започва да го прави, когато Ви няма. В момента, в който се приберете, то слиза, защото знае, че ще му се карате. Затова трябва да го издебнете и да му се скарате, докато е още на леглото. За целта се изисква доста търпение, време и упоритост от Ваша страна.

Обратно

Как да науча кучето да се вози в кола?

Добре е да приучите кученцето да пътува още докато е малко. В началото често се случва кученцето да повръща по време на пътуване, затова избягвайте да го храните преди да го качите в колата. Има кучета, които много трудно преодоляват шока от транспортирането и в момента на качване в колата започват да се тресат и да отделят много слюнка. Може да опитате да преодолеете този стрес като по-често го качвате в колата. Не го качвайте само за да пътувате. Качете го няколко пъти, просто за да види, че не винаги, когато е вътре, колата ще се движи. Успокойте го и го накарайте да легне. Може да му дадете някакво лакомство, за да свикне, че в колата ще получи тази награда. Постепенно приучете кучето да пътува.

Обратно

Къде в колата е най-добре да пътува кучето?

Мястото, на което може да возите кучето, зависи предимно от това каква е колата Ви. Ако е комби, най-добре е кучето да пътува в багажника. Ако е хечбек, махнете кората на багажника и кучето ще може да пътува там. Ако имате седан, най добре е да пътува в краката на пътника отпред до шофьора, за да не Ви цапа тапицерията. Ако седалката се дръпне максимално назад, в краката на човека спокойно може да пътува куче до 30-40 кг. Научете кучето си да пътува там, независимо каква е колата Ви, защото може да Ви се наложи да го качите в такси или друга кола, където не бива да се качва по седалките. Ако колата Ви е ван, то може да пътува на пода на колата, без значение къде. Ако все пак искате да създадете “невероятния комфорт” за Вашето куче да пътува на седалката, изборът е Ваш. В зоомагазините ще намерите най-различни модели калъфки за предни и задни седалки на кола, върху които кучето Ви може да лежи без да цапа тапицерията.
Бъдете търпеливи докато кученцето свикне и започне да изпитва удоволствие от пътуването. Не прекалявайте с преходите, увеличавайте постепенно времето, прекарано в колата, правете паузи. Не забравяйте, за него това е нещо ново и то е много уплашено.

Обратно

Колко часа на ден трябва да отделям на кученцето?

Ако питате Вашето кученце, отговорът ще е: цял ден. Реалното време, което е нужно на едно малко пале, е непосилно за всеки човек. Затова ще посочим един минимум, който е добре всеки стопанин да се опита да постигне. Всяко малко кученце има нужда от разходки поне 3 пъти на ден, като разходката да е средно около 1 час. Колкото повече време можете да отделяте на Вашия любимец, толкова по-щастлив ще се чувства той. За това е много важно да прецените с колко свободно време разполагате, преди да си вземете куче.

Обратно

Как да го отуча да яде боклуци навън?

Нужна е голяма упоритост от страна на стопанина. Много е важно не просто да се скарате на кучето, а да го санкционирате в момента, когато го прави. Можете да го направите чрез командата “НЕ” или “ФУ”, произнесена със строг тон, и да го ударите с вестник или с дърпане на повода. Хубаво е и Вие самите да го провокирате. Подхвърлете храна някъде навън, без кучето да Ви види, издебнете го и го санкционирайте в момента, в който я лапне. Не забравяйте, че пораствайки, кучето Ви ще става все по-обиграно и много добре ще може да разбере дали го наблюдавате, или не. Един път направена, санкцията на кучето (днес и на дадено място), няма смисъл да се повтаря още същия ден и на същото място. Задължително след всяка една разбрана санкция кучето трябва да бъде похвалено с лакомство от Вашата ръка.

Обратно

Когато го викам, то не иска да дойде при мен. Как да го накарам да идва?

Кучето трябва да има стимул, за да дойде при Вас, когато го викате. Такъв стимул може да бъде играчка, храна или играта с Вас. Често стопаните викат кучето си, за да го вържат и приберат. Така кучето започва да асоциира викането Ви като край на своята разходка и съответно не идва при Вас. Опитайте да извикате кучето си няколко пъти по време на разходката, похвалете го за това, че е дошло и после го пуснете пак да си играе. Ще видите, че то ще започне да идва, за да бъде погалено. Не забравяйте, че и Вашето куче има нужда от лично време. Не е необходимо да го викате за най-малкото нещо. А ако все пак го извикате, не забравяйте да го похвалите след идването му.

Обратно

Кога трябва да се разгони кучката?

Нормално кучката се разгонва за първи път между 6- и 12-месечна възраст. При различните породи разгонването (половото съзряване) настъпва по различно време. Едрите породи кучета обикновено се разгонват по-късно от дребните, затова при тях е нормално разгонването да настъпи дори след 1 годишна възраст.

Обратно

Как да рабера, че кучката се е разгонила?

Има няколко ориентира за това:

 • Поведението на мъжките кучета в парка спрямо Вашата кучка. Въпреки това понякога може да се подведете. Има кучета, които много упорито душат всички женски и не откъсват нос от тях, дори когато не са разгонени. В същото време, макар и рядко, има мъжкари, които не биха тръгнали по Вашата кучка, дори и да е в пик на разгонване.
 • Кучката започва да кърви. С това се проявява разгонването и Вие трябва да започнете да броите дните на разгонването от момента, в който забележете изтичане на кръв от вулвата (външния полов орган) на кучката.
 • Вулвата на кучката значително се увеличава и тя започва по-често да се ближе и да препикава (маркира).
 • Рядко се случва разгонването да остане незабелязано. Такива случаи има при първо разгонване. Възможно е въобще да не прокърви и вулвата да не е увеличена. Тогава, ако се съмнявате, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар и да се направи цитонамазка или прогестерон тест или да се погледне на ехограф.

Обратно